Sukkertrang – slip den- 10 sikre råd

Det er nærmest blevet lidt en trend at snakke om sukkerafhængighed, sukkertrang og “søde tænder”. Kært barn har åbenbart mange navne. Hver gang jeg læser om  “sukkertyper” der kaster sig frådigt over sukkerholdige produkter, bliver jeg mere og mere bevidst om min egen sukkertrang i hverdagen. Måske oplever du også, at ting du læser om pludselig får fokus og du begynder at interessere dig for hvordan sammenhængen er hos dig selv.

Eksperterne er uenige – kan man være decideret afhængig af sukker eller hvad? Vi er ikke stødt på noget decideret forskning, som underbygger at der kan være tale om en “sygdom” eller en slags “narkomani”, man ikke selv kan styre. Tværtimod peger meget forskning på, at der nok oftest er tale om enten kostvaner eller andre livsstilsvaner der øger eller fremprovokerer sukkertrangen.

Hvis vi prøver at kigge på det fysiologisk:

Hvis dit blodsukker falder, får du lyst til søde sager, fordi kroppen vil have blodsukkerniveauet op. Spiser du kun fødevarer med højt sukkerindhold eller hurtige kulhydrater for at stille behovet, så vil insulinproduktionen stige hurtigt umiddelbart efter og hjælpe sukkeret ind i cellerne. Derefter vil blodsukkeret falde hurtigt igen og så kører spiralen. Skal du afhjælpe et blodsukkerfald, skal der derfor andet ind i munden end det hurtige sukker.

Hvis vi kigger på andre ting i livsstilen:

Din lyst til sukker eller sødt, kan også hænge sammen med vaner. Det kan være, at du er typen der forfalder til at spise sødt når du keder dig, når du er alene, når du går ind i en butik eller at du har gjort det til en vane at hive slik eller chokolade frem når aftentimerne kommer snigende mv.

Men vigtigst af alt- hvad kan DU gøre for at styre DIN sukkertrang?

  • Bliv bevidst om dine egne sukkermekanismer – er du vanesukkerspiser, falder dit blodsukker mange gange i løbet af en dag, hvordan er dine spisevaner generelt,  keder du dig når du spiser sukker eller?
  • Find motivationen til at få styr på sukkertrangen. Du skal finde ud af hvorfor er det vigtigt for dig. Uden motivation er projekt “stop sukkertrangen” håbløs.
  • En håndfuld mandler kan være med til at stille sukkertrangen, hav en skål i køkkenet eller en pose i tasken. Bonus: mandler er fulde af sunde fedtsyrer.
  • Drik en grøn juice med masser af grønt og frugt – Idé : spinat, æble og ingefær  sammen smager som slik. Brug en juicer eller en saftpresser.
  • Mørk chokolade med et højt kakaoindhold (over 70%) kan selv ved små mængder hjælpe den akutte sukkertrang. Men husk: små mængder!
  • Fuldkorn er sagen og det betaler sig at være fuldkornshippie. Fuldkorn hjælper kroppen til at at bevare et stabilt blodsukker. Bedste råd: melder sukkertrangen sig, så nup et stykke rugbrød med  mørkt pålægschokolade (fås i Irma med 70% cacaoindhold)
  • Spis mellemmåltider, hver dag. Frugt og grønt eller groft knækbrød. Basisviden: der er større risiko for at få sukkertrang, hvis der er meget lang tid mellem måltiderne
  • Træn 20 – 30 minutter når du mærker den søde tand kommer snigende. Når du bevæger dig udskiller du endorfiner, det samme der sker når du spiser sødt. Ved at træne kan du opnå samme følelse som ved at spise sødt
  • Drik the med lidt honning – det er værd at prøve før du kaster dig over sukkeret.
  • Undgå at spise alt for sukkerholdig mad generelt, så undgår du alt for store udsving på blodsukkeret. Hovedregel: hjemmelavet mad indeholder altid mindre sukker end forarbejdet mad.

Det er generelt vigtigt at mærke efter hvad der virker for dig. Du skal have det godt med det valg du tager ellers holder det ikke i længden. Vær også realistisk, skab ikke et problem, hvis du ikke har et. Hvis du har balance i kosten er det sjældent et problem at spise sødt ind imellem.

Har du et bedste tip til at styre den søde tand? Vi vil vildt gerne høre den i kommentarfeltet.

Posted in Sundhedsblog and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *