LOW FODMAP diæten

Forfattere:
Stine Junge Albrechtsen, Mette Borre, Lisbeth Jensen, Marianna Lundsteen Jacobsen og Cæcilie Gamsgaard Seidel

Hvad er LOW FODMAP diæten?
En australsk diæt, der idag anvendes i både England og Australien, nedsætter eller udelukker hvad man med et fint ord kalder FODMAPs -”Fermetable Oligo-, Di- Mono-saccharides And Polyoles”. På dansk er det en betegnelse for den gruppe af kulhydrater, der alle er kendte for at give problemer når man har fået stillet diagnosen irritabel tyktarm. Diæten viser specielt en god effekt på symptomer som oppustethed, mavesmerter, rumlen og pruttetendens.

Hvad er en irriteret tyktarm, i fagsprog kaldet Colon irritable?
Det er en meget hyppig, ikke-livstruende mavetarmsygdom lokaliseret til den sidste del af tarmen, tyktarmen. Har flere forskellige navne som irriteret eller nervøs tyktarm. På engelsk kaldet irritable bowel syndrom (IBS). Sygdommen er kendetegnet ved en række symptomer, som mavesmerter, rumlen samt ophobet luft i tarmen og vekslende afføringsvaner. Forskning har endnu ikke påvist nogen sygelige forandringer i tyktarmen. 20 % af den danske befolkning skønnes at lide af irritabel tarm. Cirka halvdelen af alle danskere oplever mindst en periode i livet med symptomer på irritabel tarm. Sygdommen kan forekomme i alle aldre, men starter hos de fleste i det tidlige voksenliv. Den er tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Årsagen til sygdommen er ukendt. De klassiske symptomer er ubehag eller smerter i maven som svinder efter afføring eller luftafgang, oppustethed og øget luftafgang samt vekslende afføringsvaner i form af diarré eller forstoppelse. Endvidere kan man have en følelse af ufuldstændig tømning af tarmen efter afføring.

Der findes ingen blodprøver eller andre kliniske tests som kan påvise irritabel tarm. Diagnosen stilles på det beskrevne symptombillede efter at andre lidelser er udelukket, ved blodprøver, gentest og kikkertundersøgelse af tarmen. Da årsagen til sygdommen ikke kendes, findes der heller ingen behandling, der kan helbrede sygdommen.

Sygdommen må generelt beskrives som en godartet tilstand, og det er vigtigt at vide, at man gennem kost og motion, selv kan gøre en aktiv indsats for at forbedre symptomerne.

Kosten kan være en afgørende faktor for hvor slemt symptomerne udvikler sig. Det kan dog være svært at finde hoved og hale i, hvad man må spise og hvad man ikke må spise.

En australsk diæt, der idag anvendes i både England og Australien, nedsætter eller udelukker hvad man med et fint ord kalder FODMAPs -”Fermetable Oligo-, Di- Mono-saccharides And Polyoles”. På dansk er det en betegnelse for den gruppe af kulhydrater, der alle er kendte for at give problemer når man har fået stillet diagnosen irritabel tyktarm. Diæten viser specielt en god effekt på symptomer som oppustethed, mavesmerter, rumlen og pruttetendens.

En low FODMAP diæt er derfor en kost, der udelukker en række kulhydrater (laktose, fruktose, fruktaner, polyoler, galactooligosaccharider). Det er den australske diætist Sue Shepherd og læge Peter Gibson der i fællesskab har udviklet og dokumenteret diæten, der indtil dato har vist fantastiske resultater og givet symptomlindring til ca. 75% af de patienterne der anvender den.

Bogen er fyldt med gode råd og vejledninger kombineret med en lang række herlige opskrifter og nemme kostplaner. Du får udførligt at vide hvorfor low FODMAP diæt lindrer symptomerne.

Bogens enkelte ”FODMAPs” beskrives indgående. (mælkesukker, frugtsukker, rug, hvede og sødemidler). Bogen henvender sig først og fremmest til personer med diagnosen irritabel tarm, der ønsker at få en mere normal hverdag og samtidigt spise sundt og godt. Pårørende, og fagfolk der vejleder patienter med diagnosen, kan også med fordel bruge bogen.

Posted in Bøger and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *