Sandheden om sundhed – få styr på dit KRAM

Sandheden om sundhed er en guide til et sundere liv skrevet af Danmarks førende forsker på området, Bente Klarlund Pedersen. Bogen handler om KRAM-faktoren. Har du den, så er du i biologisk forstand 14 år yngre.

KRAM står for Kost, Rygning, Alkohol og Motion – fire faktorer, som har enorme konsekvenser for vores livskvalitet og levetid. For hvis vi spiser sundt, kvitter smøgerne, drikker mådeholdent og motionerer dagligt, kan vi som 45-årige faktisk sagtens have en krop, der svarer til en 30-årigs.

Uden tvivl er det lettere sagt end gjort at omlægge sin livsstil, og Bente Klarlund Pedersens udgangspunkt er, at viden er det første og vigtigste skridt på vejen mod succes med et sundt liv. Ved at blive bevidste om konsekvenserne af de valg, vi træffer, kan vi lettere ændre vaner og indarbejde nye rutiner i hverdagen. Samtidig er det forfatterens mission at skabe klarhed og overblik i junglen af sundhedsinformationer, så vi nemt kan overskue, hvad der reelt er sundt og usundt.

Bogens kerne er de fire hovedkapitler om Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Der er særligt fokus på betydningen af kost og motion og på at skille fup fra fakta – for hvorfor bruge en masse tid og penge på det, der ikke virker. På baggrund af videnskabelige undersøgelser kan Bente Klarlund Pedersen fx aflive myten om, at fødevarer med et lavt GI (glykæmisk indeks) er garant for et slankere og sundere liv. Mens chokolade har et lavt GI, har gulerødder således et højt, ligesom pomfritter har et lavere GI end kartofler! Ideen om, at vi kan forebygge fedme ved at undgå kartofler, brød, ris og pasta, som visse slankekure hævder, er der heller ikke hold i videnskabeligt. Til gengæld kan vi roligt fortsætte med det daglige glas rødvin, da undersøgelser viser, at folk med et beskedent alkoholforbrug faktisk lever længere end deres afholdende landsmænd.

Bogen har ingen løftede pegefingre, men derimod masser af sjove anekdoter, gode eksempler og enkle tip til, hvordan du kan få et sundere liv bl.a. ved at blive mere aktiv i hverdagen. For som forfatteren selv formulerer det: ’Sundhed er ikke alt. Men uden sundhed er alt intet.’

Om forfatteren:

Dr.med. Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet. Hun er leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme, der udforsker de molekylære mekanismer, som forårsager, at fysisk aktivitet gavner sundheden. Hun er forfatter til mere end 400 videnskabelige artikler og bøger, og optræder som gæsteforelæser verden over. Hun er leder af Muskel Clusteret ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Som formand for Det Nationale Råd for Sundhed har Bente Klarlund Pedersen været med til at sætte fysisk aktivitet og sundhed på den politiske dagsorden. Hun har modtaget adskillige priser for sin forskning, samt Videnskabsministeriets Forskningskommunikationpris 2005 og Kulturministeriets Idrætspris 2006.

Posted in Bøger and tagged , , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Styr på mit K-R-A-M og mit Skrammel | Soberman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *