Mangler du D-vitaminer?

vaegtkonsulenterne_storPressemeddelelse fra De Danske Vægtkonsulenter
På grund af det sparsomme sollys i Danmark – især om vinteren – får mange af os alt for få D-vitaminer. Det er meget uheldigt, for D-vitaminer er vigtigere end hidtil antaget.

Venteværelserne hos de praktiserende læger bliver snart fyldt med patienter, der klager over træthed og smerter i musklerne som følge af D-vitaminmangel. D-vitamin bevirker bl.a., at kroppen kan optage kalk og fosfat fra tarmen, og at der ikke udskilles så meget kalk til urinen i nyrerne. D-vitaminer er desuden medvirkende til at forebygge hjerte-kar sygdomme, knogleskørhed, kronisk leddegigt, kræft i bryst, tyktarm og prostata etc.

Undgå blodpropper
”Om vinteren er du særlig udsat for at komme i mangel med D-vitaminer”, udtaler ernæringsrådgiver Inge Kauffeldt. ”D-vitaminer fås naturligst og bedst gennem solens lys, men når dagene om vinteren er korte og mørke og nætterne lange, bør du i stedet sørge for at få D-vitaminerne via dine fødevarer. Mange tilfælde af hjerteblodpropper kunne forebygges, hvis alle i højrisikogruppen spiste fed fisk som sild, laks, makrel, hellefisk og ål nogle gange om ugen.” Højrisikogruppen er mennesker med sukkersyge, højt blodtryk, højt kolesteroltal, overvægtige, rygere samt mennesker, der har oplevet blodpropper i den nærmeste familie.

Spis fisk
”De fede fisk indeholder nogle særlige flerumættede fedtsyrer, N-3 fedtsyrer, som har en forebyggende virkning på hjerte-kar sygdomme og samtidig nedsætter risikoen for blodpropper. De gør blodet mere tyndtflydende, sænker blodtrykket og mindsker mængden af det stof, der får blodet til at klumpe. Fisk indeholder – udover D-vitaminer og sunde fedtsyrer – tillige A-vitamin, jod, fosfor, kalcium, fluor, jern og selen,” fortsætter Inge Kauffeldt.D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og det har i Sverige igennem mange år været lovpligtigt at tilsætte det til smør, margarine og andre fedtstoffer, som bruges i madlavningen eller på frokostbordet.

DDV Plante 70
”Men det er ikke ligegyldigt, på hvilken måde vi får de nødvendige fedtstoffer. Det er uhyre vigtigt, at vi bestræber os på at begrænse de mættede fedtsyrer, som er én af hovedårsagerne til mange af vores nationale sygdomme. De Danske Vægtkonsulenter har i det smørbare DDV plante 70 – udover A-vitaminer – også tilsat D-vitaminer, samtidig med at vi har sørget for, at de umættede fedtsyrer udgør hovedparten af fedtfordelingen,” slutter Inge Kauffeldt.

Læs mere hos De Danske Vægtkonsulenter

Posted in Kost, Pressemeddelelser, Vitaminer and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *