Fuldkorn – hvor kommer det fra?

Hvad er fuldkorn og hvor kommer det fra? Er alle kornsorter fuldkorn? Skal man bruge hele kornet eller er det nok med skallen eller det indeni? Hvad med solsikkekerner og andre frø – er det fuldkornsprodukter hvis de er i? Læs med her og bliv klogere på begrebet fuldkorn.

Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt.
Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med – også den ydre skal og den inderste del, som hedder kimen. Det er nemlig i disse dele, at alle vitaminerne og mineralerne sidder.

Hvis man maler hele kernen til mel er det fortsat fuldkorn, hvis man bruger alle dele. Mel malet af hele kerner kaldes ofte fuldkornsmel.

Fuldkorn
I Danmark definerer vi fuldkorn som kerner, der kommer fra:

• Hvede
• Rug
• Byg
• Havre
• Majs (tørret)
• Hirse
• Ris
• Sorgum (mest i foder)

Ikke fuldkorn
Kerne fra følgende er IKKE fuldkorn:

• Solsikkekerner
• Græskarkerner
• Sesamfrø
• Vilde ris
• Boghvede

Frø har ofte et højt indhold af fedt og derfor vil fx fuldkornsbrød indeholdende frø af forskellig art have et langt højere kalorietal end fuldkornsbrød uden fx solsikkefrø.

Læs også fuldkorn- 10 spørgsmål og svar

Posted in Sundt indhold i kosten and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *