Wheatgrass – hvedegræs – et superfood supplement i dagligdagen

Hvad er Wheatgrass og hvorfor er det sundt? Wheatgrass rider bla. med på Raw Food bølgen og er i 2010 blevet hipt og trendy.

Wheatgrass - superfood

Wheatgrass - superfood

Wheatgrass eller på dansk hvedegræs er udråbt til en af de nye superfoods flere steder. På nogle af landets førende Juicebarer kan man få wheatgrass shots til at putte i sin drik eller man kan drikke den alene – andre steder er juicens hovedingrediens wheatgrass.
Et wheatgrass-shot er typisk 25 ml i et mindre bæger. De fleste indtager et wheatgrass-shot i forbindelse med en sundhedsjuice eller en smoothie, men det er også set at folk tager det i forbindelse med sport, sundhedskure eller udrensning.

Wheatgrass er en plante dyrket på hårde hvedekorn. Når hvedkorn sætter blade eller spirer, udvikles et højt indhold af klorofyl, vitaminer og mineraler i bladene. Det er svært at fordøje de seje fibre i planten og derfor bliver man nødt til at presse juicen fra bladene for at få glæde af indholdsstofferne. Juicen man presser fra bladene er den rene hvedegræssaft.

Et shot er typisk 25 ml i et mindre bøger. De fleste indtager et shot i forbindelse med sport, sundhedskure eller udrensning. Du kan fx have Wheatgrass shots liggende i fryseren og blande det i et glas saft, en smoothie eller andet.

Wheatgrass eller hvedegræs indeholder mange enzymer. Det er samtidig rigt på klorofyl og bioflavonoider. Wheatgrass er en glimrende naturlig mineralkilde og er særlig rigt på magnesium, calcium og kalium. Det indeholder vitaminerne A, C og E og wheatgrass menes at kunne beskytte imod degenerative sygdomme, stimulere kredsløbet og understøtte leverfunktionen.

Hvorfor er enzymer, klorofyl, bioflavonoider og vitaminer sunde og vigtige?
Enzymer er den levende substans i maden. Ligesom hos mennesker bliver enzymer hos planter brugt til katalysering af forskellige kemiske reaktioner. Selv om mennesket producerer sine egne enzymer til fordøjelse af maden, kan man i vid udstrækning gøre brug af planternes enzymer. Med langsom og grundig tygning af maden vil planternes enzymer påvirke fordøjelsen allerede i munden. Det vil lette den videre fordøjelse og positivt påvirke sammensætningen af fordøjelsessafter, så de svarer til den mad, der er indtaget.

Molekylestrukturen i klorofyl er fuldstændig magen til hæmoglobin i det menneskelige blod. Hæmoglobin er den del af vores blod der sørger for at ilt bliver optaget og transporteret rundt i kroppen. Fra et kemisk synspunkt er komponenterne i klorofyl næsten identiske med dem i hæmoglobin.
Grøn føde er en af de fødevarer der har det laveste kalorie- og sukkerindhold, samt højeste næringsværdi på jorden. Selvom ”grøn føde” er en betegnelse for et bredt udsnit at mange forskellige typer spiselige planter, har de alle én ting til fælles; klorofyl. Det er klorofyl der giver planterne deres grønne farve og kan betragtes som plantens ”blod”.
Fordelene i de forskellige grønne grøntsager ser ud til at være bundet til deres klorofylindhold. Det er kendt for at hjælpe udrensning af kroppen, bekæmpe infektion, støtte sårheling og fremme helbredet i blodkredsløbet, fordøjelsen, immun- og udrensningssystemerne. Indtagelsen af klorofyl øger antallet af røde blodlegemer i kroppen og øger derfor også evnen til at optage ilt i kroppen.

Flavonoider er naturlige stoffer som findes i mange planter. Flavonoider forekommer især i de grønne og farvede plantedele. Flavonoider er ikke noget næringsstof som vitaminer og mineraler.men er derimod planternes farvestoffer. Virkningen af flavonoider er mange og kan bla have:
betydning for kapillærernes modstandskraft.
mindskning af risikoen for hjertekarsygdomme.
god antioxidant virkning.
Fremmende virkning ved optagelsen af C-vitamin dets funktioner.
Beskyttelse mod visse former for cancer


Vitaminerne A, C og E har mange positive virkninger på kroppen

A-vitamin har betydning for:

  • synet.
  • vækst, for dannelsen af nye sædceller og smagssansen.
  • immunforsvaret, og imod bakterielle infektioner.
  • modvirkning af tør hud.
  • regulering af generne, og blandt andet derfor for fosterets udvikling af de forskellige organer.

C-vitamin har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.

E-vitamin er et såkaldt antioxidant. E-vitamin beskytter fedtstoffer i kroppen mod at forharske. E-vitamin beskytter desuden kroppens celler mod nedbrydelse fra skadelige stoffer.
Undersøgelser har vist, at E-vitamin hos ældre kan stimulere kroppens immunsystem, og hæmme blodets evne til at klumpe sig sammen. E-vitamin kan måske også hæmme kræftcellers udvikling.

Du kan læse mere om emnet Wheatgrass og få uddybende forklaringer på sundhedsmedicinen ved at læse bogen “The Wheatgrass Book” af Ann Wigmore – du kan finde den her: The Wheatgrass Book

The Wheatgrass Book

Wheatgrass - Ann Wigmore

Hvis du er nysgerrig på hvordan du selv kan integrere wheatgrass i din hverdag så kan du læse artiklen “Hvordan kommer jeg i gang med wheatgrass i min kost?”

Posted in Superfood and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *