Alternative tilgange til sundhed vinder frem

Berlingske.dk bringer i dag en artikel, hvor de første sætninger lyder således:

Aldrig har så mange gået så meget op i sundhed som nu, vurderer sundhedsforskere, og det er ikke længere kun det ydre, der er i fokus. Tarmskylninger, udrensnings- og detoxkure vinder voldsomt frem i disse år. Det giver kronede dage hos de alternative behandlere, men lægerne kalder det en gråzone og advarer danskerne mod ukritisk at benytte de mange kure og udrensninger.

Læs hele artiklen på Berlingske.dk: Danskerne søger sundheden gennem det alternative
Der kan være mange forklaringer på den nye interesse for alternative sundhedstiltag. Nanna Mik-Meyer fra Socialforskningsinstituttet, der i flere år forsket i danskernes syn på sundhed mener at den nye tendens er et udtryk for danskernes behov for en dybere mening med tilværelsen.

Sundhed er gået fra at være et ydre fænomen til at være et indre fænomen. Sundhed er blevet en metaværdi på linje med, hvad religion var tidligere.

…siger Nanna Mik-Meyer til Berlingske.dk.

Forudsigeligt nok er den traditionelle sundhedsindstri sammen med læger og andet professionelle inden for ernæring hverken imponerede eller begejstrede for de alternative former, og vi står igen i en situation hvor det alternative behandlingssystem og den etablerede sundhedsverden har gravet sig ned i hver sin skyttegrav. Læger og andre professionelle vil se dokumentation og forskningsartikler, og de alternative behandlere hiver den ene solstrålehistorie frem efter den anden. Forstokket, naiv, skyklapper og kvaksalvere. Det er tunge ord, det fyger i debatten – men i bund og grund er det et udtryk for to vidt forskellige verdenssyn, der møder hinanden.
Her på Wellness & Fitness er holdningen at de alternative sundhedsbehandlinger har deres berettigelse i og med at mange mennesker føler øget velvære gennem behandlingerne – placebo eller ej. Men der mangler også en eller anden form for kvalitetssikring af de mange tilbud – og det er det jo temmelig svært at blive enige om, når man ikke kan enes om grundklæggende retningslinier for dokumentation af effekten af de alternative behandlinger.

Posted in Livsstil & Sundhed and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *