Cyberknife erstatter skalpellen

I Wieliszew, 30 kilometer nord for Warszawa, behandler professor Waldemar Koszewski og hans team cancerpatienter med en strålekniv. Metoden kaldes på engelsk ’robotic radiosurgery’ eller ’cybernetic surgery’.

Brugen af cyberkniven indebærer at mange stråler fra forskellige retninger samtidigt fokuseres på tumoren. Via computerskærme i et nærliggende lokale styrer det lægelige personale strålerne under behandlingen.

En patient på vej i behandling med CyberKnife.

Cyberknife er verdens første strålekirurgisystem, der kan behandle en tumor hvor som helst i kroppen med millimeterpræcision. Metoden indebærer at tumorens vækst stoppes. Den begynder at krympe, og bliver i et tidsrum fra to måneder til to år forvandlet til arvæv.

Selve behandlingstiden med Cyberknife er kortere end ved normal strålebehandling. Årsagen er at man kan bruge høje stråledoser hver dag uden at skade omkringliggende væv. Det almindelige er at en tumor behandles 1-5 gange, 40 minutter ad gangen. Cyberknife-maskinen kan også tage røntgenbilleder af behandlingsområdet under selve behandlingen.

Strålerne kan bruges på mange forskellige typer cancer, med en afgrænset tumor. Metoden fungerer udmærket på f.eks. visse typer af prostatacancer, lungecancer, levercancer, bugspytkirtelcancer, skeletcancer og hjernetumorer. De sidstnævnte kan være svære at behandle med traditionel teknik.

Til patienter med hjernetumor bruger man på Cyberknife-centret i Wieliszew en plastmaske der bliver støbt omkring hovedet for at fiksere det. Den tages af mellem behandlingerne.

Fordelen ved at bruge cyberkirurgi ved prostataoperationer er at patientens sexliv påvirkes i langt mindre grad end ved traditionel behandling.

Generelt er fordelene ved Cyberknife mange: Ingen operation, ingen smerte, ingen blødning eller infektionsrisiko. Ingen narkose, ingen hospitalsindlæggelse eller rekonvalecens. Patienten kan stort set umiddelbart efter behandlingens slut vende tilbage til sin almindelige dagligdag.

Cyberknife er en relativt ny teknik, der har været i brug i bl.a. USA og Tyskland i godt ti år. Metoden blev oprindeligt udviklet på Stanford-universitetet i Californien af professor John R Adler. Producent af Cyberknife er foretaget Accuray Incorporated i Silicon Valley.

Klinikken i Wieliszew åbnede i februar 2012. Kapaciteten er 40-50 patienter per måned.
Professor Waldemar Koszewski og hans team taler udmærket engelsk. Der er mulighed for hotelindkvartering lige i nærheden af klinikken.

[box color=”blue” icon=”info” size=”big”]
Her finder du Cyberknife Centeret: Cyberknife Center, Wieliszew

Under Kontaktinformationer finder du alle relevante adresser og telefonnumre.
[/box]

Posted in Medicinsk turisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *