Sanatorium og spa i saltmine med traditioner

I en saltmine i Wieliczka, ti kilometer sydøst for Kraków, ligger verdens eneste underjordiske kursted, med et unikt mikroklimat 327 meter under jorden. Der er i alt 2 350 kamre og over 240 kilometer minegange. Nok af steder at fare vild på!

Men bare rolig. Turisterne kommer sammen med guiden ikke udenfor turistruten, der er cirka tre kilometer lang, og ’kun’ når 135 meter ned.

På denne dybde, ved den underjordiske salte Wessel-sø. ligger en af minens stoltheder, sanatoriet. Det er intet mindre end verdens eneste underjordiske kursted, med et unikt mikroklimat.

Den saltmættede luft er helt ren, fri for forureninger og allergener, rig på mikronæringsstoffer. Den har en konstant temperatur på +13C, høj luftfugtighed, og er fri for skadelig stråling.

Alt dette gør den særdeles velegnet for folk med luftvejsproblemer. Derfor behandler man i dette underjordiske kursted patienter med blandt andet astma, lungeproblemer, kronisk bronkitis og allergier. Behandlingen består af åndedrætsøvelser og mange slags motionsøvelser. Den kan ikke kurere, men den lindrer symptomerne.

Også mange børn med åndedrætssygdomme og allergier kommer her. De hopper og danser og råber – det er alt sammen godt for deres helse, siger behandlerstaben, der bl.a. består af fysioterapeuter. Det er også muligt at sove her nede på 135 meters dybde i den tidligere hestestald, der nu er indrettet med brikse.

Oven jord, tæt ved indgangen til minen, ligger det firestjernede Grand Sal-hotel, der tilbyder traditionelle spa-behandlinger. Man kan også bo på gæstehuset ”Salt Mill”.

Man har fundet spor efter saltbrydning i området allerede fra neolitisk tid, 6 000 år f.Kr. Egentlig udnyttelse af saltet i stor skala blev indledt i slutningen af 1200-tallet. Saltminen var derefter i flere hundrede år en kæmpebedrift, en af de største i Europa. Saltproduktionen ophørte i 1964, og i 1996 stoppedes udnyttelsen af saltet helt.

Men allerede langt før det var minen blevet til en turistattraktion, der nu tiltrækker mere end en million turister per år.

[box color=”blue” icon=”info” size=”big”]
Her finder du Wieliczka saltminen:
Health resort: Wieliczka Saltmine Health Resort/

Under Kontaktinformationer finder du alle relevante adresser og telefonnumre.
[/box]

 

Posted in Livsstil & Sundhed, Medicinsk turisme, Wellness and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *