Udrensningskur med grøn juice – hvad, hvor, hvordan?

Udrensning er et fænomen der ofte dukker op, når sundhed, kost og ernæring diskuteres. Wellness&Fitness har mødt Jakob Schlanbusch, som har deltaget på “3 dages rå udrensning for krop og sind” hos Rawfood.dk.

Jakob er under uddannelse til Naturopath, han er passioneret omkring sundhed for krop og sind, og han er ikke bleg for at tilegne sig ny viden på områder, der kan bidrage til sundhed i holistiske sammenhæng. Til daglig arbejder Jakob på den velrenommerede holistiske sundhedsklinik “LaserMedical” – en biomedicinsk speciallægeklinik.

Jeg møder Jakob til en snak om udrensning, sundhed, kost, personlige valg og viden. Det bliver til en lang inspirerende snak på en café i København. Man kan kun blive i godt humør af Jakob, og der er ingen tvivl om, at han vil inspirere de mennesker, han møder på sin vej.

Hvad er filosofien bag rå udrensning?
Spørgsmålet kan nok bedst besvares af kursuslederne, men grundlæggende så ligner udrensningskure og andre kurser af denne kaliber meget hinanden, såvidt jeg ved. Der er en nedtrapningsfase, den egentlige faste/semifaste (her: en juicefaste) og så en optrapningsfase.
Dér, hvor jeg kan se, at dette kursus kan adskille sig fra andre lignende, er delvist i ned- og optrapningsfaserne, idet du kan vælge det, der anses for det optimale trin, nemlig at leve af rå og levende føde – primært grøntsager – som indtages i form af juice lavet på en mastikeringsjuicer (én der ikke slynger men derimod ”moser” saften ud) for at bevare så meget – levende – næring og virksomt stof som muligt. Dette trin forsættes så i 100% grøntsagsform i selve kursusdagene.

Hvorfor ville du afsted på udrensning?
Jeg er tidligere stødt på udrensning men har ikke været klar før nu. Jeg havde 3 overordnede tanker og mål for at tage afsted:

  1. Jeg ville mærke, hvordan jeg fysisk og psykisk/mentalt ville have det med udrensning
  2. Jeg ved en masse om kost og ernæring men ville gerne have mere viden om sammenhængen mellem kost/ernæring/udrensning
  3. Jeg ønskede inspiration til at få implementeret mere sundhed i min hverdag – også i rådgivningen af mine klienter i klinikken.

Hvorfor valgte du lige Rawfood.dk´s udrensning?
Jeg ville kun afsted på noget, der var guidet under god vejledning. Dagene hos Rawfood.dk var en blanding af viden og praksis, en perfekt cocktail for mig. Jeg kender desuden Rawfood.dk fra andre sammenhænge og ved at folkene bag er meget vidende og dybt seriøse. Det var meget vigtigt for mig, at være i hænderne på de bedste og få den nyeste viden.

Hvad lavede I de 3 dage?
Vi tog afsted torsdag aften og var tilbage søndag aften. Der blev arrangeret fællestransport mellem os fra sjælland, da det blev afholdt i jylland og det gav en god start, at køre sammen. Forinden havde vi modtaget information om muligheder for nedtrapning af kost op til kurset og optrapning efter. Informationerne var lavet i forskellige niveauer, så man kunne gøre det, der bedst passede til én selv.
Selve projektet gik ud på at leve af grønne juicer i 3 dage for at få renset ud i systemet. Hovedsageligt af ikke-søde grøntsager for at få et så stabilt blodsukker som muligt. Juicerne var lavet på fx selleri, fennikel, agurk, kål og ræddike, og derudover var der fokus på hvidløg samt ingefær- og hvedegræsshots, som udrenser.
Der var 3 hovedmåltider, som man er vant til, og alle bestod af grønne juicer. Ud over juicerne var der en del andre tilbud, som bidrog til udrensningen fx infrarød sauna, lavement, meridianstræk, meditation og mental træning. Det var frivilligt, hvad man deltog i, og hvor meget man ville gå op i det.
Dagene var fyldt med oplæg og snakke omkring bordet, og en af folkene bag Rawfood.dk var med alle dagene og fungerede som en slags mentor og oplægsholder – det var super inspirerende.
Jeg havde det også sådan, at jeg simpelthen ville prøve det hele fuldt ud, så jeg udfordrede mig selv hver dag. Jeg ville simpelthen mærke, hvad det gav mig at gå fuldt ind i det.

Havde du nogle bivirkninger?
Egentlig havde jeg meget energi, men en af dagene fik jeg voldsom kvalme og ondt i maven. Det var meget forskelligt, hvordan folk reagerede på det hele. Generelt var det stille og roligt.

Opnåede du det, du ville, og hvad fik du med dig?
Ja og mere til. Jeg fik indfriet alle mine mål og kom derfra med en større bevidsthed om, hvor meget man påvirker sin krop med det, man indtager eller måske i lige så høj grad med det, vi IKKE indtager. Jeg fik også en oplevelse med fremmede mennesker i en situation, hvor man er presset. Vi var i samme båd og kunne hjælpe hinanden. Når man er på udrensning, er man sammen på en meget direkte måde, mens man udrenser de fysiske og psykiske blokeringer.

Ville du gøre det igen?
Ja, det ville jeg. Måske ikke så meget for at tilegne mig viden, men for at få det fysiske og mentale med. Og så har fællesskabsfølelsen og den oplevelse at møde nye mennesker på den måde været rigtig positiv.

Hvem tænker du udrensning er for?
Jeg tror det er for folk, der er nået til en erkendelse af, at der er andet end sund mad, der er gavnligt for kroppen. Hvis man har en idé om at kickstarte sig selv ernæringsmæssigt, så kan det være et fint sted at starte. Det kan måske virke hårdt, men det er med garanti en øjenåbner.

Kan du give et godt råd til folk, der overvejer at tage afsted?
Man skal gøre det med hjertet, lysten skal drive værket og ikke, fordi det er en tendens eller et modefænomen. Man skal ville den spændende rejse. Og hvis man tager afsted, er mit bedste råd, at være oprigtigt nysgerrig og følge det, så meget som, du selv føler, er rigtigt.

Du kan læse mere om rå udrensning hos Rawfood.dk

Posted in Trends og tendenser and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *