Breakdance i Danmark – På egne præmisser

I disse år vender flere og flere sig væk fra organiserede samværsformer – og fra styring ovenfra generelt – mod løsere og anderledes former af kultur og liv. Det gælder ikke mindst de unge, der danner fællesskaber omkring blandt andet skateboarding, clubbing, dans/performance, fitness, ekstremsport og friluftsliv.

Breakdancekulturen i Danmark afspejler de unges svigtende interesse for organiserede samværsformer. Breakdancekulturen vender sig mod moral- og værdisæt der dikteres ovenfra. De sætter kroppen i centrum af samværet men gør op med gængse måder at bruge kroppen på, hvor regler og rationelle træningsregimer er dominerende. I stedet fremelsker de en umiddelbart anarkistisk og æstetisk kropsudfoldelse, som bliver selve limen i deres fællesskab. Denne kropsudfoldelse tager form gennem en fortolkning af breakdansens amerikanske udgangspunkt. Selvom breakdanserne i Danmark overtager den amerikanske arv, udvikler de den også gennem en personligt og reflekteret brug. På den måde bliver breakdancekulturen de unges egen kultur. Noget de skaber og skaber sig selv igennem. Med inspiration fra det globale – men på egne præmisser. Kunne du tænke dig at vide mere om breakdancens historie, så klik ind her: breakdance rødder.

Om forfatteren:

Anders Merrild er udvikler hos phanatix.net hvor han blandt andet står for udvikling og afholdelse af arrangementer og workshops i HipHop, breakdance, locking og Boogaloo. Anders er selv danser og har skrevet speciale om Breakdance som subkultur.

Posted in Breakdance and tagged , , , .

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *