Caroline Fibæk – Sundhedsstafetten

Sundhedsstafetten
Sundhedsstafetten er et koncept, hvor danskere indenfor sundhedsområdet bliver interviewet om deres sunde tanker, deres projekter, missioner og inspirationer. De interviewede personer peger videre på et sted eller en person indenfor sundhedsområdet, som de mener du bør kende!
Du får inspiration, motivation og viden – lige til at bruge!

Wellness & Fitness sætter fokus på: Caroline Fibæk

Carolines Projekt:
Carolines projekt er bredt sagt at skabe sundhed gennem ernæring. Det gør hun både gennem private konsultationer, workshops og sit forfatterskab

Jeg støder tilfældigt på en bog i vinduet hos boghandlen en dag i efteråret. Den er tiltalende og jeg må ind og bladre – Rawcakes – ikke noget jeg er stødt på før. Jeg hæfter mig ved navnet på forfatteren, Caroline Fibæk og drager videre. I den efterfølgende tid støder jeg konstant på hendes navn i alle mulige sammenhænge og da jeg møder hende til en vitamin/mineraltest i en helsekostbutik en dag, beslutter jeg mig for at verden må vide, hvad der mere gemmer sig bag forfatteren til bogen om de sunde kager.
Jeg ringer til Caroline og vi aftaler at mødes. Det bliver til en længere snak om sundhed, bæredygtighed, velvære og livskvalitet.

Om personen:
Måske kender du hende også mest som konsulent indenfor Rawfood eller Rawcakes; Caroline gør sig nemlig bemærket gennem foredrag, workshops, udvikling af opskrifter og skriverier i diverse magasiner som fx Femina og Sund-forskning.dk.

Men faktisk er det ikke kun Raw Food og Raw Cakes der optager Caroline. Hun er uddannet Naturopat i Biologisk Medicin med speciale i infertilitet og kvindesygdomme som PMS og klimakterierelaterede symptomer. Hendes store passion er at hjælpe kvinder med at blive gravide på en naturlig måde, hvilket hun i  praksis har gjort de sidste 4 år. I Carolines kliniske praksis stifter hun jævnligt bekendtskab med personer der på baggrund af forskellige sygdomsforløb er topmotiverede for at få sundhed tættere på. Der sker tit det, at man først bliver rigtig motiveret, når kroppen siger fra – men som Caroline udtrykker det “måske bør man nok begynde noget før”.


Vejen til passion for sundhed gennem ernæring

Caroline er, som hun selv siger, vokset op med naturmedicin, hvidløg i ørerne og ingefær i navlen. Hendes mor var familieterapeut og havde en postiv tilgang til alt hvad der var alternativt, hvilket betød at Caroline i en tidlig alder fik indsigt i helbredelse gennem andet end traditionel medicin. Carolines far blev en del af hospitalssystemet med kronisk betændelse i bugspytkirtlen og diabetes og Caroline var vidne til systemets måde at håndtere sygdom på og det undrede hende, at ingen tænkte over hvad årsagen til sygdommene var. Farens historie blev en del af Carolines senere motivation for at søge ind i naturopatien. At helbrede kroppen indefra naturligt i stedet for at kaste syntestisk medicin i den hver gang kroppen “skabte” problemer. Det var igennem uddannelsen til naturopat at Caroline stiftede bekendtskab med Raw Food og grønne juicer, som senere er blevet både hobby og arbejde. I dag bruges Raw Food blandt andet som behandlingsredskab til de personer hun møder i sin konsultation.

Carolines tankegang og vejen til forfatterskab
Det er hørt et utal af gange – spis 80 % sundt og gå amok de for de sidste 20 % – “ det giver bare ikke rigtig mening, at passe på sin krop 80 % af tiden, for derefter at proppe den med usunde ting – hvorfor fornægte sundhed 20 % af tiden” udtrykker Caroline. Ideen til bogen om de magiske sunde kager, blev til på baggrund af netop dette. “Jeg vil gerne vise folk et andet bud på de sidste 20 %“ og med den mission i baghovedet er det blevet en essentiel del af Carolines hverdag at udvikle opskrifter som kan erstatte det typisk usunde og det ser ud til at der er masser af mennesker der er motiverede for at snuse til den tankegang. Carolines bøger er  populære og det er forståeligt – de er smækfulde af opskrifter på sunde chokoladekager, is og andre snacks som får mundvandet til at sive bare man kigger på billederne.

Inspiration og viden
Inspiration er noget Caroline læser sig til og ofte kan det være helt almindelige overspringshandlinger, der fører Caroline på sporet af noget viden, som hun må forfølge. Man får indtryk af en kvinde, som har læst meget helt tilbage fra barnsben og som stadig læser rigtig meget. Caroline søger viden hele tiden og bruger både bøger, og internettet – “jeg søger meget viden ud fra mine interesser, men jeg kan også godt finde på at søge på ting jeg ikke forstår i hverdagen og så bliver jeg klogere”. Til gengæld er Caroline er ikke den store fortaler for fjernsyn – “jeg vil gerne vælge hvad jeg putter i min hjerne” smiler hun.

Målgruppen
Carolines målgruppe er mest kvinder, men der er også mænd imellem. “Os der arbejder med sundhed appelerer vist mest til kvinder” smiler Caroline før hun uddyber at en af hendes hovedmålgrupper faktisk er kvinder der har svært ved at blive gravide (infertilitetsproblemer). “Det er virkelig en stor succes hver gang det lykkes på en naturlig måde, at hjælpe en kvinde med at blive gravid”

5 hurtige til Caroline
Hvis jeg var sundhedsminister…
vill jeg sætte afgørende ind på at øge tilgangen til frugt og grønt. Gøre økologi billigere og forbyde slik ved kassen
Som snack spiser jeg…
Morbær og rå cacaonibs og som hyggesnack til disney frugt tapas med dip
Jeg bliver inspireret af…
Billeder – jeg er meget visuel. Elsker visionboards og malerier.
Luksus er…
Tid – jeg er født bagud og har aldrig tid nok
Min krop elsker at…
Slappe af og grine

Missionen
Caroline snakker hurtigt og der kommer meget viden ud på kort tid, hun brænder for det hun snakker om. Ingen tvivl om dét! “Engang var missionen at jeg ville redde verden, nu er det bare de mennesker der bor på den” siger Caroline næsten alvorligt.
Caroline er ikke fortaler for syntetisk medicin og lige netop på det punkt er hendes mission at tilbyde et alternativ. Sundhed og helbredelse er ikke bare noget der sker, det er en aktiv størrelse som den enkelte kan handle på og gøre noget ved. Men man skal vælge det og ville det.

Nye trends og tendenser
Tidligere var det meget autoritært at gå til lægen eller i det hele taget snakke sundhed. Mange er løbet hovedløst efter de forskellige info de har fået uden at mærke efter. Caroline tror på at folk bliver bedre til at tænke og mærke efter selv. Hun tror på at den holistiske vinkel på sundhed vil brede sig og at det, der føles rigtigt for den enkelte, skal være i højsædet.
En anden tendens, Caroline tror på, er bæredygtigheden; ikke at vi bare lufter de økologiske muleposer for at være med på noderne, men at vi begynder at tænke det naturligt ind i hverdagen.

Ting der skal til for at få folk til at ændre vaner og holde motivationen
“Du skal have viden om emnet og så skal du sætte dig et mål” – Caroline giver et eksempel, hvis du nu vil stoppe med at drikke kaffe- “sæt dig ind i bivirkningerne ved kaffe og find så ud af præcist hvad målet er, skal du stoppe helt eller bare lidt?” – “Hvis du ved præcist hvad en vingummibamse indeholder, vil du så spise den?” Du er nødt til at have den elementære viden på plads for at blive motiveret og holde fast. De fleste vil nok mene, at det er et nederlag at falde i, hvis man har besluttet sig for at ændre vaner, men ifølge Caroline giver det at falde i bare god erfaring til næste gang. “Prøv igen og tænk hvad forskellen skal være denne gang”.

Når Caroline arbejder med sine klienter er det netop fremgangsmåden – at give dem viden, erfaringer og erstatninger.

Sundhed & kost er…
“mad der er mindst muligt forarbejdet” – Caroline har flere interessante betragtninger til det med sundhed og kost. For eksempel mener Caroline at du bør spise flere af de ting der er i det klima du lever i; det nytter ikke noget at leve af eksotiske frugter, når man bor i det kolde nord. For Caroline er sund kost ikke beskrevet med få ord og i talestrømmen dukker ord som økologi, bæredygtighed, kort transport af fødevarer, grønne juicer og kåltyper også op. Caroliner fortæller passioneret om hvor vigtigt hun mener det er, at vi tager stilling til de fødevarer vi indtager på mange forskellige planer.

Sundhed og motion er…
“at mærke efter i min krop, hvornår jeg skal bevæge mig” – Caroline har ikke motionsrutiner, til gengæld har hun små alternative ritualer, som kan misunde de fleste. Hun løber fx i børnehave med sin søn eller tager til møder i træningstøj efter en løbetur. Motion skal gerne være en naturlig del af hverdagen og passe ind de steder hvor der er plads. Yoga, pilates, hulahopring og sjipning bliver også dyrket når kroppen råber op.

Sundhed og wellness er…
“en tanke – at lytte til mig selv” – “at tage mig af mig selv” – “faktisk er det total wellness at være doven i nattøj” siger Caroline. Hun hader at være vanemenneske men prøver faktisk at planlægge 1 dag om måneden, hvor den står på “kun mig og ingen tøjvask eller andet”

Jeg slutter snakken med Caroline og har fået en helt essentiel ting med fra snakken; Der er masser viden om naturlig sundhed og ernæring, som trænger til at blive alment kendt. Heldigvis har vi Caroline, som forhåbentlig kan og vil bidrage med det fremover.

Sundhedsstafetten gives til…
Ukrudt er en Helsekostbutik på Fælledvej 15 i København N (2200).
Ukrudt er en helsekostbutik, der sælger naturlægemidler, kosttilskud, homøopati, kropspleje, biodynamiske og økologiske dagligvarer. Du kan også købe økologiske og fairtrade accessories samt børnetøj og andre sjove ting og sager.
Website: Ukrudt

Her finder du Caroline Fibæk

Du kan finde Caroline på www.carolinefibaek.dk eller hos www.aliusvita.com

Caroline Fibæk er forfatter til bøgerne:
Raw Cake- magiske sunde kager (køb hos Saxo)
Magiske sunde julekager (e-bog: Køb hos Caroline Fibæk)

Har du lyst til at afprøve Carolines opskrifter, før du køber bogen, har hun også udviklet en Rawfood kur (email mini kursus i Raw Food), hvor du bliver guidet igennem 1 uge på Raw Food via mails. Du kan læse mere på hendes blog og hjemmeside www.carolinefibaek.dk.

Hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev får du GRATIS en smagsprøve på den ene af Carolines bøger med brugbare opskrifter og lækre billeder

Posted in Caroline Fibæk and tagged , , , , .

One Comment

  1. Pingback: Psssst – FYI! Konkurrence. « Caroline Fibæk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *