“Rawandmore” – webshop, sundhed og iværksætteri

I en herskabelig lejlighed på Vesterbro, står en skål ved computeren på arbejdsbordet. Den er fyldt med gojibær, nødder og kerner. Rummet er omsluttet af farverige skydedøre og solen strømmer ind af vinduerne.

Wellness&Fitness er på besøg hos det nyetablerede firma rawandmore, der er startet af Anne og Tine Engsted. Vi får en snak med Anne om virksomheden rawandmore og om sundhed i Danmark.
Kort fortalt er rawandmore en webshop med salg af køkkenmaskiner og ingredienser til sund mad – nærmere betegnet Raw Food.

“Jeg får lyst til at rykke samfundsmentaliteten – hvordan man tænker sundhed” siger Anne. – “er magert kød i en bolle sundt?” og “er luft i maven, influenzasymptomer og snot hele vinterhalvåret virkelig almentilstande vi skal acceptere?” spørger Anne videre. Hun og partneren Tine har en idé om, at rigtig mange mennesker ville få glæde af, at kigge dybere i de dagligdagssymptomer som frarøver dem energi i hverdagen. Det er egentlig også her baggrunden for, at de har skabt rawandmore, skal findes – de ønsker at skabe noget som de tror på og det skal være tilgængeligt for alle.

Hvordan kom idéen?
Baggrunden for Anne og Tines nye firma skal findes i deres egne livsinteresser. De har altid været optaget af kost og ernæring. I 13 år har de drevet en tøjbutik i Istedgade, men blev for et par år siden optaget af, at ideen om at skabe noget indenfor deres personlige passion; velvære og sundhed gennem kost. I flere år er de blevet brainstormet på ideerne, som i slutningen af 2010 blev til åbningen af rawandmore.

Deres passion for sund kost har betydet, at de altid har været opmærksomme på hvad de mærkede når de spiste forskellige ting. “Vi gik mere og mere efter det gav energi og vi boblede indeni, når vi spiste sund mad” siger Anne. Da de blev præsenteret for en bog om Raw Food gik det op for dem, at det nærmest var sådan de levede det meste af tiden baseret på egen følelse af velvære. “Vi var helt enige om at den livsstil passede så godt til os og vi tænkte at der nok var meget mere der kunne gøres af den slags i Danmark”.

Hvem er rawandmore for?
”Vi troede egentlig vi ville nå ud til flest kvinder som os selv, men vi er blevet meget overraskede over, hvor forskellige de mennesker, der bruger os og vores webshop, er. Sund mad inspireret af Raw Food er for meget forskellige mennesker og de har alle deres egen historie i forhold til at være nået dertil. Blandt vores kunder er både kvinder, helt unge, syge personer, atleter, idrætsfolk og mænd i alle aldre. Vores kunder er generelt meget bevidste på at tingene er økologiske, de stiller krav om kvalitet og det er jeg bare så glad for” siger Anne.

Hvad finder du hos rawandmore?
På webshoppen finder du superfoods, Raw Fod ingredienser, køkkenmaskiner og kosttilskud. Alt sammen udvalgt med tanke på sundhed og filosofien omkring Raw Food.
Rawandmore er dog mere end det; webshoppen fungerer også som et idékatalog, hvor masser af opskrifter giver kunderne inspiration til hvordan produkterne kan bruges.
Anne fortæller samtidig, at de har lavet et kæmpe demokøkken i lejligheden på Vesterbro , som på sigt skal kunne fungere som base for mindre events, hvor folk kan komme og røre ved produkterne eller lære at lave fx en pistacienøddemælk. Deciderede undervisningssituationer og workshops med fokus på emner indenfor Raw Food er også med i overvejelserne.

Der er ingen tvivl om at der er masser af idéer og at det vil være smart at holde sig ajour med virksomheden rawandmore, for der vil løbende komme masser af nye og spændende tiltag fra den kant.

Jeg spurgte Anne, hvordan hun så på sundhed generelt samt sundhed i forbindelse med wellness og motion – stil dig selv de samme spørgsmål, kære læser, og bliv klogere på dig selv!

Sundhed er…
“…min passion – et begreb med vigtige ord som kærlighed, harmoni, arbejdsmiljø, forkælelse, ro, fred, alenetid, søvn og troen på at man lever det det sunde liv” – “Jeg tror det er vigtigt, at gå efter det man har lyst til”.

Wellness og sundhed er…
“…utrolig bredt, det er så individuelt, hvad der giver velvære for den enkelte og det er jo ret vigtigt at huske på” – “ infrarød sauna og kurbad – det at få suget de sidste rester af stress og urenheder ud af kroppen”.

Motion og sundhed er…
“…stærk krop giver stærkt sind – sundhed eksisterer ikke uden motion. Faktisk fungerer tingene slet ikke for mig uden motion” – ”…tidligere brugte jeg det at spise sundt som en undskyldning for ikke at dyrke motion”.

At ændre sundhedsvaner kræver…
“…tilgængelighed og udvalg – det er hårdt arbejde at spise sundt i Danmark med det dårlige udvalg og de høje priser” – “det er en proces at ændre vaner, det kommer ikke bare fra et punkt til en andet.”

Raw koncept og børn
Anne og Tine har to børn, der lever sundt men ikke råt. “De ved godt at vi vil have de spiser grøntsager og sådan er det bare hos os”. “Vi vil generelt gerne give vores børn en viden om mad og en evne til at mærke efter, hvordan de får det af at spise forskelligt mad.
Det er måske nok en ting som danskere ikke altid giver plads til eller tager stilling til. Men at ville leve med sund kost kræver læring ligesom alt andet.”

Interessen for børn og sund kost betyder også at det er naturligt for Anne og Tine at udvikle events,målrettet børnefamilier. deres tanke er, at få andre forældre til at opleve hvad man kan med børn og Raw Food. Anne lover at man på de kommende events, kan få mulighed for at opleve, hvad selv små ændringer og tanker om mad kan gøre for ens børn.

Jeg spørger Anne om et sikkert hit til børn og svaret er:

“Bland noget med dadler, kokosolie og rå kakao i en foodprocessor og så er de fleste kørende”. !

Her finder du rawandmore:
www.rawandmore.dk – hvor du kan tilmelde dig nyhedsbrev og få nyheder og events i indbakken

Næste rawandmore event:
4. maj afholder rawandmore og Børn i byen en event “Raw Food for børnefamilier” – se mere her: Raw Food for børnefamilier

Posted in Wellness and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *