Spahoteller vil lokke gæster til Afyon, Tyrkiet

På den anatolske slette, cirka halvvejs mellem Ankara og Izmir, findes et område med varme kilder, der absolut er vært at besøge. Få udlændinge finder vej hertil, men det bliver der måske snart lavet om på. Området har nemlig fået en ny stor lufthavn, Zafer. Herfra er der en times kørsel til den hyggelige by Afyon, der ligger nedenfor en stor klippe med en spændende borg på toppen. Byens fulde navn er næsten magisk: Afyonkarahisar betyder ”Opiumsbyen med det sorte slot”. Allerede for mere end totusind år siden dyrkede man valmuer til opiumsfremstilling her.

Det Afyon er mest kendt for i dag er de varme kilder omkring byen. Det ene hotel efter det andet skyder op, og lokker med spa, wellness og fysioterapeutiske behandlinger. Konkurrencen om gæsterne er stor. Det varme kildevand er fyldt med mineraler, gode imod mange slags dårligdomme, for eksempel reumatiske og neurologiske sygdomme, hud- og luftvejsproblemer.

DSC00835

Hotel Güral Afyon er et af de nyeste hoteller. Det åbnede i 2012, med 9600 kvadratmeter spaområde – omtrent samme areal som en fodboldbane. Her findes 16 forskellige bassiner, med både almindeligt og termalt vand. Mænd og kvinder har dels egne områder, dels fælles. Mineralvandet holder en temperatur på 100 grader, når det pumpes op fra underjorden. Før behandlingerne bliver det afkølet til 38-42 grader. Nyt vand bliver hver dag ledt ind i bassinerne.

Er man på spahotel må man selvfølgelig også prøve hammamen – blive smurt ind med sæbeskum og skrubbet med en grov handske på traditionel vis. Bagefter følger langsom skylning i rigelige mængder varmt vand. Resultatet er et lyserødt, næsten genfødt menneske.

[box color=”gray”]

Steder at bo, eller bare besøge:

[list icon=”heart”]

  • Güral Afyon http://www.guralafyon.com/ – 450 rum og 350 ansatte. Yderst få taler dog engelsk.
  • Orocoglu Thermal Hotel  http://www.orucoglu.com.tr/ – Tyrkiets første femstjernede hotel, da det åbnede i 1992.
  • Ikbal Thermal Hotel http://ikbal.com.tr/ – klos op ad et større indkøbscenter, hvor forretningerne ligger i små, hyggelige huse.
  • Korel Thermal Hotel http://www.koreltermalotel.com/  – her arbejder blandt andre Gülsen Cinar, der taler perfekt dansk, efter sin opvækst i Danmark.
  • Anemon Spa Hotel http://www.anemonafyon.net – foruden de sædvanlige faciliteter har hotellet en Opium Bar, dog næppe med servering af opium. Navnet stammer snarere fra byens historie.
  • Güral Harlek Thermal Resort & Spa http://www.anemonafyon.net – i den lille by Kutahya, beliggende nærmere Zafer-lufthavnen end Afyon. Hyggeligt og lidt gammeldags, ikke så stort og luksuspræget som de andre.

[/list]
Har du flere gode steder, er du meget velkommen til at lægge en kommentar, så kan vi opdatere listen.
[/box]

Foto: Gunilla Heick

Posted in Sparejser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *